Патријаршијски двор

Најмонументалнија грађевина XIX века у Војводини. Представља комбинацију барокног и псеудоренесансног стила. У двору је смештена Ризница - музеј Српске православне цркве. Данас је Патријаршијски двор седиште епископа сремског и има статус летње резиденције српског патријарха.

 

 

Саборна црква

Црква посвећена Св. Николи, подигнута 1762. Овај једнобродни храм један је од најлепших примера архитектуре XVIII века у Војводини. Иконостас се сматра ремек-делом српског барокног сликарства. У олтарском делу смештен је свети ћивот са делом моштију Св. Арсенија Сремца, другог српског архиепископа. Црква је добила свој данашњи изглед после реконструкције 1909./1910. године.

 

Карловачка гимназија

Најстарија српска гимназија основана 1791. Садашња зграда је подигнута 1891. године као задужбина српског патријарха Германа Анђелића и његовог брата Стевана. Данас Карловачка гимназија представља филолошку гимназију у којој се изучавају савремени и класични језици.

 

Чесма "Четири лава"

Подигнута 1799. године у част завршетка првог карловачког водовода. Чесму је обновио проф. др Миодраг Радуловачки, некадашњи ђак Карловачке гимназије, октобра 2007. године. Легенда говори  да  свако ко попије воду са ове чесме, једног дана ће се вратити у Сремске Карловце.


 

Карловачка богословија

Прву српску православну Богословију основао је митрополит Стефан Стратимировић 1794. године. Зграду у којој је данас смештена Богословија Св. Арсеније подигао је патријарх Георгије Бранковић за потребе Црквено народних фондова 1900. године. У истом здању је смештен и Архив САНУ,огранак Српске академије наука и уметности.

 

Капела мира

Подигнута 1817. године на месту где је потписан чувени Карловачки мир (1699. године) између сила Хришчанске алијансе и Турске. Први пут у званичној светској дипломатији коришћен је округли сто за преговарање. Одлуком бечког Ратног савета првобитна сала за конференције, која је била изграђена од дрвета, замењена је данашњом капелом. 

 

Гроб Бранка Радичевића

Надгробни споменик је подигнут 1885. године на месту где су положени посмртни остаци овог славног песника пренети из Беча. Споменик је израђен у облику пирамиде од камених блокова који су донешени из различитих крајева у којима су живели Срби. Обновљен је 2011. године заслугом проф. др Миодрага Радуловачког, бившег ђака Карловачке гимназије.

 

Римокатоличка црква

Католичка црква посвећена Светом тројству подигнута је 1768. године у барокном стилу; портал цркве један је од најлепших примера барока на овим просторима. Изграђена је на месту где се некада налазила бенедиктинска базилика. Храм је обнављан и прошириван неколико пута.

 

Горња црква

Црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице подигнута је 1746. године на темељима старије цркве из XВИ века. Поред многих свештених лица и угледних Карловчана који су сахрањени у порти, у крипти храма почивају и српски патријарси Георгије Бранковић и Лукијан Богдановић.

 

Доња црква

Црква је посвећена светим апостолима Петру и Павлу. Први пут се помиње у једном запису 1599. године, а на старим темељима храм је обновљен 1719. У порти цркве се налази платан који је данас под заштитом државе и представља велелепан природни споменик Сремских Карловаца.

 

Магистрат

Изграђена је у периоду између 1808. и 1811. године у неокласицистичком стилу. Најзначајнији догађај везан за ову установу јесте проглашење Српског Војводства са балкона овог здања маја 1848. године. Данас је у згради Магистрата седиште Општине Сремски Карловци.

 

Богословски семинар

Интернат за ђаке Карловачке богословије подигнут 1903. године од стране патријарха Георгија Бранковића који је схвативши значај интерната за будућност Богословије и њених ђака одлучио да о свом трошку изгради семинар.

 

Стефанеум

Подигнут 1903. године. на иницијативу патријарха Георгија Бранковића, као ђачки интернат. После Другог светског рата, Стефанеум је доживео сличну судбину као и остала споменичка здања, а данас се у згради налази Институт српског народа, чији је оснивач Светска српска заједница.

 

Споменик Врангелу

Први споменик руској емиграцији у свету који је  подигнут 2007. године, а посвећен генералу Руске армије Петру Николајевичу Врангелу. Споменик је дело руског вајара Василија Аземше.

 

Апотека

Једна од најстаријих апотека у Војводини, саграђена 1890. године и још увек ради. Лудвиг Штрасер је њен оснивач, а карактеристична је по свом ентеријеру који је по поруџбини направљен у Венецији и осликава амбијент друге половине XIX века.

 

Видиковац

Место са кога се пружа поглед на Сремске Карловце, његове културно-историјске споменике и бачку равницу. Водећи пројектант ове грађевине била је Гина Мркић, д.и.а. са својим тимом. Најзначајнији део Видиковца је отворена сцена са два нивоа на којима се налази позлаћени крст (подигнут на месту на којем се пре више деценија налазио дрвени крст), и скулптура песника Душка Трифуновића, дело академског вајара Стевана Филиповића.


 

 

  

 

Туристичка организација општине Сремски Карловци

Патријарха Рајачића бр. 1 Сремски Карловци

Тел: +381 21/882-127

Тел/Факс: +381 21/883-855

Моб: +381 66/6882 127

e-mail: info@karlovci.org.rs

 

Пратите нас