Манастир Крушедол

Удаљен је свега 12 км од Сремских Карловаца. Подигнут је почетком XVI века. Једно време представљао је седиште митрополије. У манастиру почивају многе значајне личности наше историје као што су патријарх Арсеније III Чарнојевич, патријарх Арсеније IV Јовановић Шакабента, кнегиња Љубица Обреновић, краљ Милан Обреновић и др.

Манастир Велика Ремета

Смештен је на 12 км од Сремских Карловаца. Леганда везује оснивање овог манастира за краља Драгутина Немањића. Манастир одликује највиши звоник на Фрушкој Гори, висок 40 метара. 

Манастир Гргетег

Удаљен је 16 км од Сремских Карловаца. Спада у ред најстаријих манастира на Фрушкој Гори и свакако је један од најлепших. Иконостас манастирске цркве рад је Уроша Предића, једног од најзначајнијих српских сликара свих времена. У манастиру се чува највернија копија иконе св. Богородице тројеручице, најпознатије и најцењеније иконе у српском народу.

Манастир Ново Хопово

Удаљен је 30 км од Сремских Карловаца. Настао је на месту раније цркве из X века. У манастиру је три године боравио Доситеј Обрадовић. У манастирској цркви чувају се мошти Теодора Тирона (IV век), ранохришћанског мученика, и то су уједно најцеловитије и најстарије мошти које Српска православна црква има част да чува. 

Манастир Јазак

Смештен је поред истоименог села, 45 км од Сремских Карловаца. Реч је о најмлађем, и вероватно најлепшем, фрушкогорском манастиру који потиче из XVIII века. У манастиру се налазе мошти последњег Немањића, св. Цара Уроша. У оквиру манастирског комплекса налази се чесма са изворском водом која се сматра лековитом

Манастир Врдник

Удаљен је 42 км од Сремских Карловаца. Манастир се први пут помиње 1566. Само насеље Врдник било је некада рударско, а данас је бањско место. Од XVII века па све до Другог светског рата овде су чуване мошти светог кнеза Лазара.

Петроварадин - Текије

Црква Сњежне Госпе

Удаљена 5 км од Сремских Карловаца, подигнута је у другој половини XVIII века у знак сећања на велику хришћанску победу над Турцима 05.08.1716. године. На куполи цркве налазе се крст и полумесец, симболи хришћанства и ислама.

  

 

Туристичка организација општине Сремски Карловци

Патријарха Рајачића бр. 1 Сремски Карловци

Тел: +381 21/882-127

Тел/Факс: +381 21/883-855

Моб: +381 66/6882 127

e-mail: info@karlovci.org.rs

 

Пратите нас