БерметБермет је једна од првих асоцијација када се помену Сремски Карловци. Реч је о традиционалном десертном ароматичном вину које се на овим просторима производи вековима. Првобитно се справљао као лек, али је временом његов изузетан укус допринео томе да почне да се производи и за уживање. Бечки двор је од карловачких винара унапред куповао бермет по високим ценама. Од средине XIX века, редовном линијом ово вино се извозило и у Америку. |
КуглофПрви подаци о куглофу датирају из друге половине XVII века. Чланови немачког удружења за добросуседске односе "Карлоњитз" из Сремских Карловаца до данас су сакупили готово 400 рецепата. Данас га домаћице праве са додацима - какаоа, сувог грожђа, бадема, лешника, ораха, разног зрневља... Још увек се старији људи сећају начина како се јео, углавном са белом кафом, а у новије време и са какаом. Најпознатији су старински, шарени, мраморни и вински куглоф. |