Бермет

Бермет је једна од првих асоцијација када се помену Сремски Карловци. Реч је о традиционалном десертном ароматичном вину које се на овим просторима производи вековима. Првобитно се справљао као лек, али је временом његов изузетан укус допринео томе да почне да се производи и за уживање. Бечки двор је од карловачких винара унапред куповао бермет по високим ценама. Од средине XIX века, редовном линијом ово вино се извозило и у Америку.
Бермет је слатко црно вино са високим процентом алкохола (16% - 17%). Оно по чему је посебно је његов изузетан укус, који му дају лековите биљке, зачини и суво воће које му се додаје током процеса производње.
Министарство пољопривреде прогласило је 2007. године фрушкогорски Бермет за нови заштићени бренд наше земље.

Куглоф

Први подаци о куглофу датирају из друге половине XVII века. Чланови немачког удружења за добросуседске односе "Карлоњитз" из Сремских Карловаца до данас су сакупили готово 400 рецепата. Данас га домаћице праве са додацима - какаоа, сувог грожђа, бадема, лешника, ораха, разног зрневља... Још увек се старији људи сећају начина како се јео, углавном са белом кафом, а у новије време и са какаом. Најпознатији су старински, шарени, мраморни и вински куглоф.
У част овог традиционалног колача у Сремским Карловцима се сваке године у јуну месецу организује "Фестивал куглофа", а као својеврсан сувенир продаје се у сувенирници у центру места.

  

 

Туристичка организација општине Сремски Карловци

Патријарха Рајачића бр. 1 Сремски Карловци

Тел: +381 21/882-127

Тел/Факс: +381 21/883-855

Моб: +381 66/6882 127

e-mail: info@karlovci.org.rs

 

Пратите нас