KULTURNA RUTA - ZNAMENITOSTI

Kulturna ruta obuhvata razgledanje kulturno-istorijskih znamenitosti sa turističkim vodičima, obilazak muzeja i galerija i posetu privatnim vinskim podrumima uz degustaciju vina.

Gornja crkva

Crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice podignuta je 1746. godine na temeljima starije crkve iz XVI veka. Pored mnogih sveštenih lica i uglednih Karlovčana koji su sahranjeni u porti, u kripti hrama počivaju i srpski patrijarsi Georgije Branković i Lukijan Bogdanović.

Donja crkva

Crkva je posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu. Prvi put se pominje u jednom zapisu 1599. godine, a na starim temeljima hram je obnovljen 1719. U porti crkve se nalazi platan koji je danas pod zaštitom države i predstavlja velelepan prirodni spomenik Sremskih Karlovaca.

Magistrat

Zgrada je izgrađena u periodu između 1808. i 1811. godine u neoklasicističkom stilu. Najznačajniji događaj vezan za ovu ustanovu jeste proglašenje Srpskog Vojvodstva sa balkona ovog zdanja maja 1848. godine. Danas je u zgradi Magistrata sedište Opštine Sremski Karlovci.

Bogoslovski seminar

Internat za đake Karlovačke bogoslovije podignut 1903. godine od strane patrijarha Georgija Brankovića koji je shvativši značaj internata za budućnost Bogoslovije i njenih đaka odlučio da o svom trošku izgradi seminar.

Partneri