KULTURNA RUTA - ZNAMENITOSTI

Kulturna ruta obuhvata razgledanje kulturno-istorijskih znamenitosti sa turističkim vodičima, obilazak muzeja i galerija i posetu privatnim vinskim podrumima uz degustaciju vina.

Stefaneum

Podignut 1903. godine. na inicijativu patrijarha Georgija Brankovića, kao đački internat. Posle Drugog svetskog rata, Stefaneum je doživeo sličnu sudbinu kao i ostala spomenička zdanja, a danas se u zgradi nalazi Institut srpskog naroda, čiji je osnivač Svetska srpska zajednica.

Spomenik Vrangelu

Prvi spomenik ruskoj emigraciji u svetu koji je podignut 2007. godine, a posvećen generalu Ruske armije Petru Nikolajeviču Vrangelu. Spomenik je delo ruskog vajara Vasilija Azemše.

Apoteka

Jedna od najstarijih apoteka u Vojvodini, sagrađena 1890. godine i još uvek radi. Ludvig Štraser je njen osnivač, a karakteristična je po svom enterijeru koji je po porudzbini napravljen u Veneciji i oslikava ambijent druge polovine XIX veka..

Vidikovac

Mesto sa koga se pruža pogled na Sremske Karlovce, njegove kulturno-istorijske spomenike i bačku ravnicu. Najznačajniji deo Vidikovca je otvorena scena sa dva nivoa na kojima se nalazi pozlaćeni krst, podignut na mestu na kojem se pre više decenija nalazio drveni krst, i skulptura pesnika Duška Trifunovića, delo akademskog vajara Stevana Filipovića.

Kućni red - Vidikovac

Zavičajna kuća - Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa podunavskih Švaba

Objekat Zavičajna kuća se nalazi na prostoru na koji su se naselile Podunavske Švabe 1739. godine i izgrađen je u skladu sa tada važećim sistemom i pravilima gradnje kuća i načinom života. Ovde posetioci mogu da vide u kakvim uslovima su živeli ljudi na selu u drugoj polovini XVIII veka i da kupe antikvitete, predmete starih zanata, domaće radinosti i ručnog rada, te suvenire, koji podsećaju na vreme u kome je ova kuća izgrađena.

www.zavicajnakuca.com

Partneri