SREMSKI KARLOVCI - PRIRODNI RESURSI

Sremski Karlovci predstavljaju pravu riznicu prirodnih vrednosti. Ukupna površina zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji opštine iznosi 1.484 ha.

DVORSKA BAŠTA

Kompleks „Dvorska bašta“ nalazi se u samom naselju, 500 m od centra Sremskih Karlovaca. Nekada je predstavljao jednu od najstarijih botaničkih bašta u zemlji. Prostire se na dva nivoa. U gornjem delu su sportsko-rekreatvni sadržaji, a u donjem šetališta.

DUNAV

Sremski Karlovci leže na desnoj obali reke Dunav koja pruža mnogobrojne mogućnosti za razvoj sportsko-rekreativnih sadržaja. Pored izgradnje pristana i oživljavanja putničkog rečnog saobraćaja, u planu je izgradnja sportsko-rekreativnih terena, kampa i ribarskog naselja u priobalju.

STRAŽILOVO

Stražilovo je najpoznatije izletište u okviru Nacionalnog parka „Fruška Gora“ , udaljeno 4 km od Sremskih Karlovaca. Zahvaljujući slavi i značaju Branka Radičevića, čuveno je đačko stecište i mesto jedinstvenog pesničkog hodočašća.

KOVILJSKO-PETROVARADINSKI RIT

„Koviljsko-petrovaradinski rit“ predstavlja specijalni rezervat prirode pod zaštitom države koji ima atraktivne pejzažne karakteristike i značajan biodiverzitet. Najveće vrednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika, očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica, raznovrsnost i bogatstvo faune i prisustvo retkih i proređenih vrsta.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti “Koviljsko-petrovaradinski rit” je 1989. godine proglašen za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), 2004. godine je uvršćen u spisak zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava (ICPDR) i nalazi se na listi Ramsarske konvencije.

Partneri