SREMSKI KARLOVCI - TIPIČNI PROIZVODI

Bermet

Bermet je jedna od prvih asocijacija kada se pomenu Sremski Karlovci. Reč je o tradicionalnom desertnom aromatičnom vinu koje se na ovim prostorima proizvodi vekovima. Prvobitno se spravljao kao lek, ali je vremenom njegov izuzetan ukus doprineo tome da počne da se proizvodi i za uživanje. Bečki dvor je od karlovačkih vinara unapred kupovao bermet po visokim cenama. Od sredine XIX veka, redovnom linijom ovo vino se izvozilo i u Ameriku.

Bermet je slatko crno vino sa visokim procentom alkohola (16% - 17%). Ono po čemu je posebno je njegov izuzetan ukus, koji mu daju lekovite biljke, začini i suvo voće koje mu se dodaje tokom procesa proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je 2007. godine fruškogorski Bermet za novi zaštićeni brend naše zemlje.

Kuglof

Prvi podaci o kuglofu datiraju iz druge polovine XVII veka. Članovi nemačkog udruženja za dobrosusedske odnose "Karlowitz" iz Sremskih Karlovaca do danas su sakupili gotovo 400 recepata. Danas ga domaćice prave sa dodacima - kakaoa, suvog grožđa, badema, lešnika, oraha, raznog zrnevlja... Još uvek se stariji ljudi sećaju načina kako se jeo, uglavnom sa belom kafom, a u novije vreme i sa kakaom. Najpoznatiji su starinski, šareni, mramorni i vinski kuglof. U čast ovog tradicionalnog kolača u Sremskim Karlovcima se svake godine u junu mesecu organizuje "Festival kuglofa", a kao svojevrsan suvenir prodaje se u suvenirnici u centru mesta.

Partneri