POSETA VINSKIM PODRUMIMA

Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci organizuje obilazak privatnih vinskih podruma uz degustaciju vina:

Vinarija “Kiš“

Adresa: Karlovačkog mira 46, Sremski Karlovci

Тel: +381 (0) 21/882-880, +381 (0) 21/882-564

Mob. tel: +381 (0) 63/81 39 204

Vlasnik: Slavko Kiš i Predrag Crnković

E-mail: info@vinarijakis.com, Website: www.vinarijakis.com

Vinarija “Kiš” jedna je od najzaslužnijih u Sremskim Karlovcima kada je u pitanju promocija bermeta i vraćanje starog sjaja ovog zaista posebnog vina. Vinarija “Kiš” datira još iz davne 1830. godine. Počeci se vezuju za najstarijeg člana loze Kiš, Stevana, koji je kupio prvi vinograd i započeo proizvodnju vina. Njegovi naslednici su postepeno povećavali površine i proizvodili sve veće količine grožđa, te su na taj način postavili čvrste temelje na kojima danas počiva Vinarija “Kiš”. Proizvode vrhunska vina kao što su: rajnski rizling, italijanski rizling, merlo, chardonnay, beli i crni bermet.

Pored proizvodnje vina, Vinarija “Kiš” se bavi i vinskim turizmom. Poseduje degustacionu salu kapaciteta 30 osoba, u kojoj organizuju degustacije vina uz prethodnu najavu.

Vinarija “Kosović”

Adresa: Karlovačkog mira 42, Sremski Karlovci

Тel: +381 (0) 21/882-842

Mob. tel: +381 (0) 64/20 98 668

Website: www.vinarijakosovic.com

E-mail: info@vinarijakosovic.com

Vlasnik: Milan Kosović

Vinarija “Kosović” je kućni biznis u koji su uključene tri generacije. Poseduju 3 ha plantažnog vinograda koji se nalaze na parcelama nadomak Sremskih Karlovaca. Sva 3 ha porodica Kosović uspeva da obradi i još da svake godine zasadi po 1 ha novog zasada vinove loze. Vinarija “Kosović” ima veoma kvalitetno grožđe, zbog toga i vino ima vrhunski kvalitet.

Proizvodno-izložbeni asortiman čine: župljanka, italijanski rizling, vranac, cabernet saugvinon, crni i beli bermet i rakije: lozovača i komovica.

Vinarija “Kosović” poseduje vinski podrum ukopan u bregu Kalvarija. Takođe, poseduje degustacioni prostor sa vinotekom, koji može da primi 60 posetilaca. U ovom prostoru organizuju se predavanja o vinu i rakiji, poslužuje zakuska koju čine isključivo domaći proizvodi i naravno vrši se degustacija rakije i vina.

Vinarija “Dulka”

Adresa: Poštanska 8 i Karlovačkog mira 18, Sremski Karlovci

Тel: +381 (0) 21/571-711, 881-797

Mob. tel: +381 (0) 63/882 66 75, (0) 60/33 44 557

Website: www.dulka-vinarija.com

E-mail: dulka@eunet.rs

Vlasnik: Đorđe Dragojlović i Jasmina Otašević

Jedna od čuvenih sremskokarlovačkih vinarskih porodica je i porodica Dulka, koja se ovim poslom bavi, od 1920. godine, i s’ kolena na koleno proširuje i unapređuje uzgoj grožđa i proizvodnju vina. Danas Dulka poseduje 8 ha vinograda, 10 ha voća, podrum kapaciteta 80.000 litara vina, 10.000 litara rakije, prirodnog vinjaka i čuvenog karlovačkog bermeta.

Vinarija “Dulka”, u svom asortimanu ima italijanski rizling, župljanku, cabernet sauvignon, roze, beli i crni bermet, vinjak iz ‘95 godine odlikovan sa devet zlatnih medalja, kao i brojne rakije: breskovača, komovica, lozovača, šljivovica i jabukovača.

“Dulkina vinska kuća” je osmišljena kao tipična vojvođanska kuća muzejskog tipa. Pored starih predmeta koji su nekada korišćeni u ovoj bogatoj gazdačkoj kući, može se videti i kompletan nameštaj koji je izuzetno očuvan, a datira sa kraja XVIII i početka XIX veka.

Muzej pčelarstva i vinska kuća “Živanović”

Adresa: Mitropolita Stratimirovića 86, Sr. Karlovci

Tel: +381 (0) 21/881-071

Mob tel: +381 (0) 63/808 66 70

Web site: www.muzejzivanovic.com

E-mail: muzejpcelarstva@gmail.com

Vlasnik: Žarko Živanović

Kao po recepturi svojih predaka, porodica Živanović i danas se bavi proizvodnjom dobro poznatih, specijalnih vina, ausbruha i bermeta koja su za kratko vreme obnovljene proizvodnje osvojila brojna priznanja (Živanovićev bermet dobitnik je zlatne medalje Novosadskog sajma 2003. godine i zlatne medalje za kvalitet u klasi desertnih vina na Prvom međunarodnom takmičenju vina, koje je organizovalo Sommelier Association of Serbia, u hotelu Hajat, 2004. godine).

Uz čuvena desertna vina, porodica Živanović u asortimanu svojih proizvoda ima još: italijanski rizling, rajnski rizling, kabernet sovinjon, merlo, probus, medovaču, lozovaču i kajsiju.

U sklopu porodičnog imanja, ponovo su oživela dva vinska podruma-laguma. Stari lagum, nastao u XVIII veku, iskopan je duboko u bregu i u njemu se vrši proizvodnja i čuvanje vina. Drugi podrum se prostire na 140 m, kapaciteta je 80 ljudi i u njemu se organizuju degustacija vina, rakije i meda, uz “sremački fruštuk” sa domaćim seoskim specijalitetima.

Vinarija “Došen”

Adresa: Karlovačkih đaka 10, Sremski Karlovci

Тel: +381 (0) 21/301-785, 881-974

Mob. tel: +381 (0) 64/34 94 011

E-mail: vinariadosen@hotmail.com

Vlasnik: Dragan Došen

Centar Sremskih Karlovaca, sa pogledom na prelepu Karlovačku gimnaziju, smeštena je mala porodična vinarija. Čuveni napitak bermet, proizveden u ovoj vinariji, oduševiće sve one koji ga budu znatiželjno probali, ali, za prave poklonike vrhunskih vina, Vinarija “Došen” nudi: crveno vino merlot, kao i chardonnay - nominovani “kralj belih vina”. U Vinariji “Došen” organizuju se, po najavi, degustacije vina. Vlasnici tvrde da degustacija nije samo proba vina, već pre svega, druženje među prijateljima i zato Vas pozivaju da ih posetite i uživate u njihovom malom raju.

Partneri