Scroll Top

ДАНИ МАТИЦЕ СРПСКЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Октобар, новембар и децембар 2023. године

Манифестација „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“, другу годину заредом, одржаће се у наредних седам недеља у Сремским Карловцима. Од краја октобра до почетка децембра, кроз низ предавања и трибина, карловачкој публици ће се представити петнаестак домаћих универзитетских професора, доктора наука и научних и културних посленика, који ће бавити темама из области науке, културе и уметности, а које се, на посредан или непосредан начин, односе на Сремске Карловце.

Манифестацију заједнички организују Матица српска, Општина Сремски Карловци, Карловачка гимназија и Креативни клуб „Едуко“ из Сремских Карловаца, на темељу Протокола о сарадњи који су у јуну 2022. године потписали Матица српска и Општина Сремски Карловци.

Овогодишњи програм манифестације састоји се из научних предавања и трибина које ће се, из недеље у недељу, одржавати у згради Општине Сремски Карловци или Карловачкој гимназији, од којих ће нека бити засебно организована и обрађивати појединачне теме или ће чинити део шире целине у види посебних тематских недеља, какве су „Недеља издаваштва Матице српске“ и „Недеља српског барока у Сремским Карловцима“.

Циљ манифестације „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“ јесте да се повезивањем најстарије српске књижевне, културне и научне установе и града који је у историји био средиште српског националног, политичког, верског и културног живота изнова приступи разматрању специфичних „карловачких тема“ у науци и култури и актуелизује занимање за њих, као и да се савремени научни погледи приближе ширем грађанству.

Пројекат „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“, чији је носилац Креативни клуб „Едуко“, финасијски су подржали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Општина Сремски Карловци.

Манифестације почиње у понедељак 23. октобра 2023. године и током прве недеље, која је тематска и носи назив „Недеља издаваштва Матице српске“, биће одржана три промоције Матичиних издања: монографије „Племство у српској визуелној култури ХVIII века“ аутора Александре Человски и промоције двају зборника: „Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине“ и „Историја насеља општине Жабаљ“. „Недеља издаваштва“ организује се у току трајања „Сајма књига“ у Београду, а Матица српска искористиће манифестацију „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“ да своја издања представи у Сремским Карловцима.

 

Програм

„Недеља издаваштва Матице српске“

 

  • Понедељак, 23. октобар 2023. у 18:00

Промоција књиге „Племство у српској визуелној култури ХVIII века“

Предавач:

Др Александра Человски, историчар уметности, Галерија Матице српске

 

  • Среда, 25. октобар 2023. у 18:00 -(зграда Општине Сремски Карловци)

Промоција зборника радова „Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине“

Предавачи:

Др Јелена Веселинов, историчар права, Матица српска

Снежана Мишић, историчар уметности, Галерија Матице српске

 

  • Петак, 27. октобар 2023. у 18:00 -(зграда Општине Сремски Карловци)

Промоција зборника радова „Историја насеља општине Жабаљ“

Предавачи:

Проф. др Слободан Бјелица, историчар, Филозофски факултет Нови Сад Проф. др Владан Гавриловић, историчар, Филозофски факултет Нови Сад

Милован Мирков, директор, Библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ

Варја Нешић, Библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ