Scroll Top

ПРЕДАВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА МАТИЦЕ СРПСКЕ ПРОФ. ДР ДРАГАНА СТАНИЋА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА
„МИХИЗОВЕ СЛИКЕ СРЕМА И СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА“

Петак, 3. новембар 2023. у 17:30

У склопу програма манифестације „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“, председник Матице српске проф. др Драган Станић одржаће предавање на тему „Михизове слике Срема и Сремских Карловаца“ у петак 3. новембра 2023. године у Свечаној сали зграде Општине Сремски Карловци.

Борислав Михајловић Михиз (1922-1997), књижевник, есејиста, драматург, песник, путописац, врхунски интелектуалац, ерудита и естета, уткао је Срем у своју личност, као што су и Сремски Карловци његову личност и дело уписали у своју историју. Рођени Ирижанин, завршио је пред Други светски рат Карловачку гимназију, у генерацији с академиком Дејаном Медаковићем. Касније, на адреси Симина 9а у Београду, у кући у којој је живео, окупљао је око себе изузетан круг тадашњих интелектуалаца, својих пријатеља, који су се бавили науком, књижевношћу и сликарством. Предавање проф. др Станића обрадиће један део Михизовог живота и стваралаштва, који се односи на његов завичајни Срем и Сремске Карловце.

Проф. др Драган Станић (Иван Негришорац) редовни је професор на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Пише поезију, есеје, критике, студије, драме и др.  Добитник је више признања за поезију („Ђура Јакшић“, Змајева награда, „Бранко Ћопић“, „Раде Драинац“, Жичка хрисовуља, Грачаничка повеља, „Меша Селимовић“, Печат времена, Велика базјашка повеља, Златни крст кнеза Лазара и др) и носилац је Вукове награде КПЗ Србије. Председник је Матице српске од 2012. године. Био је члан Уређивачког одбора Сабраних дела Борислава Михајловића Михиза, која су представљена на овогодишњем Сајму књига у Београду.

Програм у петак почиње у 17 часова и 30 минута, а у уводном делу програма, који је уједно и церемонија свечаног отварања манифестације „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“, наступиће вокални квартет који чине сопран Јелена Антић, алт Мила Радонић, тенор Јован Стојановић и бас Љубомир Ћурчић.

Сремски Карловци, 1. новембар 2023. године

 Програм

Петак, 3. новембар 2023. у 17:30

„Михизове слике Срема и Сремских Карловаца“

Предавач:

Проф. др Драган Станић, председник Матице српске