Scroll Top
Novi Sad
Grad na Dunavu, sa oko 400.000 stanovnika, drugi je po veličini u Srbiji i administrativni centar Autonomne pokrajine Vojvodine. Novi Sad je moderan, savremen grad i predstavlja dinamično poslovno i privredno središte, koji obiluje događajima od kojih su najznačajniji Međunarodni poljoprivredni sajam, Festival Uličnih svirača, EXIT, Međunarodni festival vina Interfest, brojni međunarodni kongresi i drugi. Univerzitetski je grad i popularno stecište mladih. U Novom Sadu se nalaze brojni kulturo-istorijski spomenici od nacionalnog značaja, poput Petrovaradinske tvrđave, kao i sedište Matice srpske. Novi Sad će 2022. godine poneti titulu kulturne prestonice Evrope.
Petrovaradinska tvrÐava

Predstavlja klasičan primer vojne arhitekture 18. veka i remek delo u sistemu fortifikacije. Obuhvata veliku površinu od 112 hektara, sa jedinstvenim sistemom podzemnih hodnika dužine 16 kilometara. Sa kraćim ili dužim prekidima građena je u vremenskom periodu od 1692. do 1780.godine. Danas je Petrovaradinska tvrđava najznačajniji kulturno-istorijski spomenik i simbol Novog Sada, jedna od najvećih i najočuvanijih tvrđava u Evropi. Predstavlja prvorazredni kulturni, umetnički i pogotovo turistički lokalitet koji privlači mnoge posetioce. Tvrđava je umetnički centar sa Akademijom umetnosti i mnoštvom ateljea brojnih novosadskih umetnika (slikara i vajara). Ovde su smeštene i dve izuzetno značajne kulturne ustanove (Muzej grada Novog Sada i Istorijski arhiv grada Novog Sada), a od 2001.godine, svakog jula na Petrovaradinskoj tvrđavi se održava popularni muzički festival EXIT, najveći u ovom delu Evrope.

Crkva na Tekijama​

Na magistralnom putu Novi Sad – Beograd, po samom izlasku iz Petrovaradina, nalazi se najveće marijansko svetilište u Srbiji, Crkva Snežne Gospe na Tekijama. Na njenom mestu se nekada nalazila srednjovekovna bogomolja posvećena Devici Mariji, koju su Turci srušili i u XVI veku izgradili na njenom mestu omanju džamiju i malu tekiju (mirno počivalište, na arapskom). Po potpisivanju Karlovačkog mira i povlačenju Turaka 1699. godine, džamija je ponovo pretvorena u omanju crkvu. Nakon 17 godina mira, usledio je novi rat između Austrougarske i Turske. Dana 5. avgusta 1716. se na Vezircu odvija velika bitka – austrijska vojska pod komandom princa Eugena Savojskog je daleko nadjačana turskom vojskom, pod komandom velikog vezira Damada Ali Paše. Legenda kaže da je hrišćanima pomogla upravo Gospa koja je u odlučujućem momentu poslala sneg i omela Turke. Od tog dana, crkva je posvećena Snežnoj Gospi, a svakog 5. avgusta ovde dolazi veliki broj hodočasnika.

Crkva danas nosi kao simbole i polumesec i krst kako bi obeležili dve religije koje su na tom mestu imale svoja svetilišta.

Fruška Gora

Fruška gora je zbog svog prirodnog bogatstva i lepote 1960. godine proglašena Nacionalnim parkom, te postala članicom Federacije nacionalnih parkova Evrope. Područje aktivne zaštite nacionalnog parka Fruška gora obuhvata 25.525 km².

Turističke vrednosti Fruške gore leže u uređenim izletištima, jezerima i vidikovcima, planinarskim stazama, kao i manastirima sagrađenim u njenim gustim šumama. Sva ta  raznovrsnost profilisala je ovu panonsku planinu kao destinaciju izletničkog turizma.

Turistička ponuda NP se sastoji od pešačenja u prirodi šumskim stazama, planinarenja, biciklizma, fotografisanja prirode, posmatranja ptica, posmatranja divljači, a u letnjim mesecima i kupanje u zonama akumulacija.

Fruškogorski manastiri​
Manastir Krušedol

Udaljen je svega 12 km od Sremskih Karlovaca. Podignut je početkom XVI veka. Jedno vreme predstavljao je sedište mitropolije. U manastiru počivaju mnoge značajne ličnosti naše istorije, kao što su patrijarh Arsenije III Čarnojević, patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta, kneginja Ljubica Obrenović, kralj Milan Obrenović i dr.

Manastir Velika Remeta

Smešten je na 12 km od Sremskih Karlovaca. Leganda vezuje osnivanje ovog manastira za kralja Dragutina Nemanjića. Manastir odlikuje najviši zvonik na Fruškoj Gori, visok 40 m.

Manastir Grgeteg

Udaljen je 16 km od Sremskih Karlovaca i jedan je od najlepših fruškogorskih manastira. Ikonostas manastirske crkve rad je Uroša Predića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara svih vremena. U manastiru se čuva najvernija kopija ikone sv. Bogorodice trojeručice, najpoznatije i najcenjenije ikone u srpskom narodu.

Manastir Novo Hopovo

Udaljen je 30 km od Sremskih Karlovaca. Nastao je na mestu ranije crkve iz X veka. U manastiru je tri godine boravio Dositej Obradović. U manastirskoj crkvi čuvaju se mošti Teodora Tirona (IV vek), ranohrišćanskog mučenika, i to su ujedno najcelovitije i najstarije mošti koje Srpska pravoslavna crkva ima čast da čuva.

Manastir Jazak

Smešten je pored istoimenog sela, 45 km od Sremskih Karlovaca. Reč je o najmlađem, i verovatno najlepšem, fruškogorskom manastiru koji potiče iz XVIII veka. U manastiru se nalaze mošti poslednjeg Nemanjića, sv. Cara Uroša. U okviru manastirskog kompleksa nalazi se česma sa izvorskom vodom koja se smatra lekovitom.

Manastir Vrdnik

Udaljen je 42 km od Sremskih Karlovaca. Manastir se prvi put pominje 1566. Samo naselje Vrdnik bilo je nekada rudarsko, a danas je banjsko mesto. Od XVII veka pa sve do Drugog svetskog rata ovde su čuvane mošti svetog kneza Lazara

Vrdnik-Banja Vrdnik

U srcu Fručke gore na 240m nadmorske visine, smeštena je Vrdnička banja, najmlađa i jedna od najlepših banja u Srbiji. Vrdnička banja se nalazi u naselju Vrdnik, opština Irig. Fruška gora je zaklanja od jakih vetrova, a u vazduhu se nalazi veliki procent ozona. Zbog toga, ovo je vazdušna banja u kojoj se leče sportske povrede, svi oblici reume, povrede mekih tkiva, deformiteti kičmenog stuba, migrena, ginekološki problemi itd.

U samom središtu Vrdnika nalazi se Zavod za specijalnu rehabilitaciju „Termal“. Svojim prirodnim lekovitim svojstvima geotermalne vode i ekološki čistom okolinom, predstavlja oazu zdravlja, mira i tišine. Zavod raspolaže sa 254 ležaja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i 3 apartmana, restoranom, kongresnom salom (500 mesta), otvorenim olimpijskim bazenom i zatvorenim rekreativnim bazenom sa termalnom vodom konstantne temperature od 32.5 C savremeno opremljenim terapijskim blokom za hidroterapiju, elektroterapiju, kineziterapiju, trim kabinetom, saunom, prostorom za ručnu i vibracionu masažu. Prirodna svojstva lekovite vode najpogodnija su za lečenje obolenja lokomotornog aparata, sportskih povreda i neuroloških oboljenja.

Hotel „Premijer Aqua”(5*), nalazi se u centru Vrdnika, poseduje moderan spa centar, bazene sa geotermalnom vodom, kongresnu salu, restoran. Kapacitet hotela je 150 ležajeva.

U banji Vrdnik nalazi se i novi kompleks – Fruške terme. U pitanju je hotelski kompleks koji u ponudi ima čak 9 termalnih bazena, moderne konferencijske sale, medicinski blok i wellness centar. SPA centar podeljen je na nekoliko delova, između ostalih, na porodični svet, dečiji svet, aqua fun zonu i svet sauni.

U Vrdniku se, takođe, nalazi i turistički kompleks Vrdnička kula, sa restoranom i smeštajnim jedinicama i dodatnim sadržajima za posetioce.