SREMSKI KARLOVCI
PRIRODNO OKRUŽENJE
DVORSKA BAŠTA​

Kompleks Dvorska bašta nalazi se u samom naselju, 500 m od centra Sremskih Karlovaca. Nekada je predstavljao jednu od najstarijih botaničkih bašti u zemlji, sa rasadnikom različitog drveća. Prostire se na dva nivoa. U gornjem delu su sportsko-rekreatvni sadržaji, a u donjem šetalište kroz veliku parkovsku površinu. Dvorska bašta je romantično sastajalište mladih, ovde se često prave neke od najlepših fotografija mladenaca, a opevana je i u Himni karlovačkih đaka.

STRAŽILOVO

Stražilovo je najpoznatije izletište u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora, udaljeno 4 km od Sremskih Karlovaca. Zahvaljujući slavi i značaju Branka Radičevića, čuveno je đačko stecište i mesto jedinstvenog pesničkog hodočašća.

VINOGORJE

Fruškogorski vinski reon jedan je od najstarijih i najznačajnijih u ovom delu Evrope. Smatra se da je još rimski imperator Probus zasadio prvu lozu u ovim krajevima. Svoj vrhunac doživljava u vreme Austro-Ugarske, kada ovdašnje vino distribuiraju na Bečki dvor, u Poljsku, brodovima u Ameriku. Vojvodina je prva srpska regija koja je postala članica Asocijacije vinskih regija Evrope. Najviše vinarija ima na Fruškoj gori, više od 50. Od vinskih sorti, zastupljene su skoro sve internacionalne, ali i one koje odišu posebnošću ovih krajeva, kao što su stare sorte: kadarka, slankamenka, seduša ili sremska zelenika crna, zatim portugizer, grašac ili italijanski rizling, ali i one novonastale, poput neoplante, sile i probusa.

U turističkoj ponudi su posete podrumima sa degustacijom vina i hrane, obilazak vinogorja i poseta vinskim festivalima.

DUNAV​

Dunav je međunarodna reka dugačka 2857 km ( 21. mesto u svetu, 2. u Evropi), a površina sliva 817.000 km2 (25. mesto u svetu). Korito Dunava proteže se kroz teritorije 9 zemalja (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunija, Ukrajina). Deonica kroz Srbiju iznosi 588 km, a na dužini od 230 km teče državnom granicom. Dunav ima izuzetne komplementarne vrednosti u svom priobalju, od kojih su najistaknutije kulturno-istorijsko nasleđe, arheološka nalazišta, vinogradi sa vinskim podrumima, kao i kanalska mreža, ritovi i specijalni rezervati prirode, kupališta i drugo. Sremski Karlovci su smešteni na desnoj obali Dunava.

KOVILJSKO - PETROVARADINSKI RIT

Specijalni rezervat prirode, nalazi se u jugoistočnoj Bačkoj, na inundacionom području srednjeg toka Dunava. Temeljne vrednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika ritova (ade, rukavci, bare, močvare), očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica ritova (šume, livade, trstici, ševari) i raznovrsnost i bogatstvo faune (206 vrste ptica i 24 vrste riba), naročito prisustvo retkih i proređenih vrsta. Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti Koviljsko-petrovaradinski rit je 1989. godine proglašen za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), a 2005. godine proglašen je za međunarodno značajno područje biljaka (IPA). Ovaj prirodni rezervat je 2004. godine uvršten u spisak zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava (ICPDR) i nalazi se na spisku vlažnih područja Ramsarske konvencije (2012).

SPOMENICI PRIRODE
  • Stablo platana u dvorištu Donje crkve, Mitropolita Stratimirovića 78, svojom visinom od preko 30m i starošću, koja se procenjuje na 150 godina, predstavlja jedinstven primerak ove vrste na tlu Vojvodine. Od 1960. godine nalazi se pod zaštitom države kao retko, zaštićeno, prirodno dobro prve kategorije.

  • Stablo divljeg kestena u ulici Miropolita Stratimirovića br. 86a, čija se starost procenjuje na 195 godina, spada u treću kategoriju kao značajno prirodno dobro.

  • Dva stabla tise u dvorištu Karlovačke gimnazije, Trg Branka Radičevića 2, kao zaštićeno prirodno dobro spadaju u treću kategoriju. Njihova starost se procenjuje na oko 100 godina.

  • Stablo tise u parku Patrijaršijskog dvora, svojom starošću od preko 90 godina spada u treću kategorija zaštite kao zaštićeno prirodno dobro.

  • Crni dud u ulici Mitropolita Stratimirovića, ispred kuće 137, predstavlja zaštićeno prirodno dobro treće kategorije. Njegova starost se procenjuje na preko 220 godina.