Scroll Top
SREMSKI KARLOVCI
KULTURNO-ISTORIJSKE ZNAMENITOSTI
Patrijaršijski dvor

Jedna od najupečatljivijih građevina XIX veka u Vojvodini. Predstavlja kombinaciju baroknog i pseudorenesansnog stila. U dvoru je smeštena Riznica, muzej Srpske pravoslavne crkve. Danas je Patrijaršijski dvor sedište episkopa sremskog i ima status letnje rezidencije srpskog patrijarha. Kapelu unutar dvora je oslikao poznati srpski slikar Uroš Predić.

Saborna crkva

Crkva posvećena Sv. Nikoli, podignuta je 1762. godine. Ovaj hram jedan je od najlepših primera arhitekture XVIII veka u Vojvodini. Ikonostas, oslikan od strane Teodora Kračuna, predstavlja remek-delo srpskog baroknog slikarstva. U oltarskom delu smešten je sveti ćivot sa delom moštiju Sv. Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa. Crkva je dobila svoj današnji izgled posle rekonstrukcije 1909/1910. godine.

KARLOVAČKA GIMNAZIJA

Najstarija srpska gimnazija, osnovana 1791. godine, je mesto školovanja mnogih uglednih intelektualaca sa ovih prostora. Sadašnja zgrada je podignuta 1891. godine, kao zadužbina srpskog patrijarha Germana Anđelića i njegovog brata Stevana. Karlovačka gimnazija je danas filološka gimnazija u kojoj se izučavaju savremeni i klasični jezici i ima status škole od nacionalnog značaja.

ČESMA ČETIRI LAVA

Česma se nalazi u samom središtu centra, a podignuta je 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda. Česmu je obnovio prof. dr Miodrag Radulovački, nekadašnji đak Karlovačke gimnazije, oktobra 2007. godine. Kraj ove česme napravljene su neke od najlepših fotografija mnogih zaljubljenih parova, a prema legendi, svako ko popije vodu sa ove česme, jednog dana će se vratiti u Sremske Karlovce.

Bogoslovija „Sveti Arsenije Sremac“​

Prvu srpsku pravoslavnu Bogosloviju osnovao je mitropolit Stefan Stratimirović 1794. godine. Zgradu u kojoj je danas smeštena Karlovačka bogoslovija, podigao je patrijarh Georgije Branković, za potrebe Crkveno narodnih fondova 1900. godine. U istom zdanju je smešten i Arhiv SANU, ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti. U ovoj školi se obrazuju mladi bogoslovi iz svih krajeva sveta.

Bogoslovski seminar​

Internat za đake Karlovačke bogoslovije podignut je 1903. godine od strane patrijarha Georgija Brankovića.

Stefaneum​

Podignut 1903. godine, na inicijativu patrijarha Georgija Brankovića, kao đački internat.

Kapela mira

Podignuta 1817. godine, na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir (1699. godine) između sila Hrišćanske alijanse i Turske. Na tom je mestu prvi put u zvaničnoj svetskoj diplomatiji za pregovaranje korišten okrugli sto. Odlukom bečkog Ratnog saveta, prvobitna sala za konferencije, koja je bila izgrađena od drveta, zamenjena je današnjom kapelom. Kapela je obnovljena i u njoj se služe mise o posebnim verskim praznicima.

Grob pesnika Branka Radičevića​

Nadgrobni spomenik je podignut 1885. godine, na mestu gde su položeni posmrtni ostaci ranopreminulog romantičarskog pesnika, preneti iz Beča. Branko se školovao u Karlovačkoj gimnaziji i neke od svojih najlepših pesama posvetio je Sremskim Karlovcima. Spomenik je izrađen u obliku piramide od kamenih blokova koji su donešeni iz različitih krajeva u kojima su živeli Srbi. Obnovljen je 2011. godine, zaslugom prof. dr Miodraga Radulovačkog.

Rimokatolička crkva

Katolička crkva posvećena Svetom trojstvu, podignuta je 1768. godine u baroknom stilu. Portal crkve jedan je od najlepših primera baroka na ovim prostorima. Izgrađena je na mestu gde se nekada nalazila benediktinska bazilika. Hram je obnavljan i proširivan nekoliko puta.

Magistrat​

Izgrađen je u periodu između 1808. i 1811. godine u neoklasicističkom stilu. Najznačajniji događaj vezan za ovo zdanje jeste proglašenje Srpskog Vojvodstva sa njegovog balkona, u maju 1848. godine. Magistrat je tokom svoje istorije više puta menjao svoju namenu, u jednom trenutku je bio čak i zatvor. Danas je u ovoj zgradi sedište Opštine Sremski Karlovci.

MANASTIR VAVEDENJA

Podignut je 1746. godine na temeljima starije crkve iz XVI veka. Pored mnogih sveštenih lica i uglednih Karlovčana koji su sahranjeni u porti, u kripti hrama počivaju i srpski patrijarsi Georgije Branković i Lukijan Bogdanović.

Donja crkva

Crkva je posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu. Prvi put se pominje u jednom zapisu 1599. godine, a na starim temeljima hram je obnovljen 1719. Pred oltarom ove crkve je 13. oktobra 1784. godine hirotonisan Petar I Petrović Njegoš, potonji Sveti Petar Cetinjski. Po izgradnji hrama, u porti je zasađen platan koji je danas pod zaštitom države i predstavlja prirodni spomenik, a njegova raskošna krošnja ostavlje bez daha mnogobrojne turiste.

Spomenik Vrangelu​

Prvi spomenik ruskoj emigraciji u svetu koji je  podignut 2007. godine, a posvećen generalu Ruske armije Petru Nikolajeviču Vrangelu. Spomenik je delo ruskog vajara Vasilija Azemše.

Stara apoteka​

Jedna od najstarijih apoteka u Vojvodini, sagrađena 1890. godine i još uvek radi. Ludvig Štraser je njen osnivač, a karakteristična je po svom enterijeru, koji je po porudzbini napravljen u Veneciji i oslikava ambijent druge polovine XIX veka.

Zavičajna kuća​

Etno postavka seoskog domaćinstva Podunavskih Švaba iz druge polovine XVIII veka nalazi se u delu Sremskih Karlovaca gde su se naselili 1739. godine. U muzejskoj postavci posetioci mogu videti način života Podunavskih Švaba u seoskom domaćinstvu pre 250 godina.

Vidikovac​

Mesto sa koga se pruža pogled na Sremske Karlovce, njihove krovove, Dunav i bačku ravnicu. Najznačajniji deo Vidikovca je otvorena scena sa dva nivoa, na kojima se nalazi pozlaćeni krst i skulptura pesnika Duška Trifunovića, koji je poslednjih nekoliko godina života proveo u Sremskim Karlovcima i po sopstvenoj želji, tu i sahranjen, na Čeratskom groblju.