Scroll Top

Božićna idila u Sremskim Karlovcima

od 23. decembra 2022. do 13. januara 2023.

Božić je magično doba godine, a ako sanjate da ga provedete u savršenom gradu, u jednoj pravoj idili, jedan od  najmagičnijih božićnih gradova za vas će biti Sremski Karlovci.

Ovaj mali grad na Dunavu nosi titulu najromantičnijeg mesta u Srbiji. Pleni šarmom nekih davnih vremena već na prvi pogled. Centar, ušuškan i okružen starim zgradama Karlovačke gimnazije, Bogoslovije i Patrijaršijskog dvora, poput amfiteatra, između fruškogorskih padina i Dunava, čini da se osećate uvučeni u neku priču u kojoj je stalo vreme na čas. Veoma često ćete zateći mlade bračne parove koji baš na ovom mestu žele da se zavetuju na večnu ljubav i ovekoveče taj momenat kraj česme Četiri lava ili u hladu jednog od najstarijih platana na ovim prostorima. Možete li tek zamisliti kako u jednom takvom mestu zamiriše Božić i kakve ćete sve slike odavde poneti?

Sremski Karlovci su poznati po svojoj veličanstvenoj baroknoj arhitekturi i jedinstvenoj duhovnoj tradiciji, a za Božić su zaista drugačiji od bilo kog grada u Srbiji. Božićna idila, festival tokom praznika, dočekaće vas svečanim belim pagodama, okićenim šarenim ukrasima i malim drvenim kućama iz kojih se šire mirisi i ukusi hrane i pića iz ovih krajeva. Najpoznatiji su kuglofi, kolač čiju tradiciju ovde ponosno čuvaju, kao i desertno vino, čuveni karlovački bermet od čijeg ukusa niko ne ostane ravnodušan. Naravno, tu su i rukotvorine i umetnine naših majstora, kao i suveniri. Veličanstvenost starog gradskog trga upotpunjuju praznična svetla i muzika koju ponekad prekida romantični zvuk zvona sa okolnih crkava.

U samom centru nalaze se živopisni restorani, u kojima se možete okrepiti kvalitetnom gastronomskom ponudom. Odatle, na koju god stranu da pođete, očekuje vas nova avantura.

Tradicija vinogradarstva u fruškogorskom delu Srema datira još iz Rimskog perioda. Tokom vekova Karlovci su bili čuveni vinski centar, čija su vina stekla svetski glas. Ne možete zaobići brojne lagume karlovačkih vinara i ne probati čuvena karlovačka vina. Tokom božićnih praznika, vinari svoja vina nude na trgu, ali će vas rado dočekati i u svojim podrumima i ispričati vam zanimljive vinske priče.

Božićna idila u Sremskim Karlovcima, ukoliko još i zaveje sneg, zaista će vas podsetiti na detinjstvo, na neke divne filmove ili predele iz starih romana. Dugo će vas još posle posete ovom mestu grejati osećaj topline i trenutaka koji zaustavljaju prolaznost, pogotovo u ovo doba kada svi nekud jurimo. Dođite da osetite duh nekih divnih vremena u mirisima, ukusima i predivnom ambijentu ovog baroknog gradića. Zaplešite svoj božićni valcer uz čašu vina I drage ljude.