Scroll Top

DANI MATICE SRPSKE U SREMSKIM KARLOVCIMA

28-30. novembar 2022.

„Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“, koje zajednički organizuju Opština Sremski Karlovci, Matica srpska, Karlovačka gimnazija i Kreativni klub Eduko, održaće se od ponedeljka 28. novembra do srede 30. novembra 2022. godine u Sremskim Karlovcima, u Skupštinskoj sali Opštine Sremski Karlovci (Magistrat) i Svečanoj sali Karlovačke gimnazije.
Ovaj trodnevni događaj ima za cilj da, preko odabranih tema iz karlovačke prošlosti, približi naučnu delatnost Matice srpske i njenih saradnika stanovnicima Sremskih Karlovaca, ali i svakome koga ovo naselje i njegova kulturno-istorijska baština privlače bogatstvom svojih sadržaja. „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“ podrazumevaju, zapravo, tri dešavanja – dva stručna predavanja i jednu naučnu tribinu – koja će pred karlovačku publiku dovesti petoricu univerzitetskih predavača iz Beograda i Novog Sada. Oni će, kroz predstojeća predavanja, izložiti svoje poglede, ali i savremena naučna gledišta o temama koje su duboko vezane za značaj Sremskih Karlovaca u kulturnom i obrazovnom razvoju srpskog naroda u novovekovnoj istoriji.

U ponedeljak 28. novembra, u Skupštinskoj sali Opštine Sremski Karlovci, s početkom u 18 časova, predavanje na temu „Uloga Sremskih Karlovaca u kulturnom životu Srba u Habzburškoj monarhiji“ održaće dr Goran Vasin, istoričar i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Pre početka predavanja, „Dane Matice srpske u Sremskim Karlovcima“ svečano će otvoriti dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, i Aleksandar Saša Stojkečić, predsednik Opštine Sremski Karlovci.

Narednog dana (29. novembra), takođe u Skupštinskoj sali Opštine, od 18 časova, dr Nenad Ninković, vanredni profesor na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, govoriće na temu „Školstvo kod Srba u XVIII veku u Habzburškoj monarhiji“.

Sreda, 30. novembar, biće posvećena životu i delu jednog najvećih srpskih intelektualaca HH veka, akademiku Dejanu Medakoviću, o kome će, na naučnoj tribini u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije, govoriti dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i redovni profesor na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Vladimir Simić, istoričar umetnosti i vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i dr Srđan Orsić, docent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Tribina u Karlovačkoj gimnaziji biće ujedno i povod da najstarija srpska srednja škola i najstarija srpska kulturna i naučna ustanova potpišu „Protokol o saradnji“. Događaj u Karlovačkoj gimnaziji počinje u 19 časova.

„Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“ raspored

Ponedeljak, 28. novembar 2022. u 18 časova – Skupštinska sala Opštine Sremski Karlovci (Magistrat):

   • Svečano otvaranje „Dana Matice srpske u Sremskim Karlovcim“ – obraćanje predsednika Opštine Sremski Karlovci Aleksandra Saše Stojkečića i generalnog sekretara Matice srpske dr Milana Micića

   • Predavanje: dr Goran Vasin „Uloga Sremskih Karlovaca u kulturnom životu Srba u Habzburškoj monarhiji“

Utorak, 29. novembar 2022. u 18 časova – Skupštinska sala Opštine Sremski Karlovci (Magistrat):

   • Predavanje: dr Nenad Ninković „Školstvo kod Srba u XVIII veku u Habzburškoj monarhiji“

Sreda, 30. novembar 2022. u 19 časova – Svečana sala Karlovačke gimnazije:

   • Potpisivanje „Protokola o saradnji“ između Karlovačke gimnazije i Matice srpske – obraćanje direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova i predsednika Matice srpske dr Dragana Stanića

   • Tribina: dr Dragan Stanić, dr Vladimir Simić, dr Dejan Orsić „Dejan Medaković – život i delo“