Scroll Top

Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom

Opština Sremski Karlovci i Kulturni centar „Karlovačka umetnička radionica“ sa ponosom predstavljaju izložbu o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog koji je formirao rusku spoljnu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Uvek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije nepun vek kasnije.

Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živeo, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svojih opera.

Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Sremskim Karlovcima, zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

Izložba je posvećena sećanju na Vladimira Davidovića kome je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava i dodeli mu zasluženo mesto u nacionalnom pamćenju.

Posebna nam je čast da Vas pozovemo da svojim prisustvom uveličate svečano otvaranje izložbe o grofu Savi Vladislaviću i predstavljanje romana „Durbin grofa Save Vladislavića“ u Kulturnom centru „Karlovačka umetnička radionica“ u utorak 18. oktobra 2022. u 19 časova.

Učestvuju:

· Aleksandar Stojkečić, istoričar, predsednik opštine Sremski Karlovci

· Dr Georgi Engelhardt, istoričar, viši savetnik Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom”

· Velimir Ivanović – autor romana „Durbin grofa Save Vladislavića“

· Gordana Milosavljević – sestra Vladimira Davidovića

· Branko Vukomanović – koautor izložbe