Scroll Top

ПРЕДАВАЊЕ „СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ – ИСТОРИЈА И САВРЕМЕНОСТ“ ДР ЗОРАНА ЂЕРИЋА

Петак, 17. новембар 2023. у 18:00

Манифестација „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“ ове седмице води нас у причу о Српском народном позоришту у Новом Саду. У петак 17. новембра 2023. године, с почетком у 18 часова, предавање о најстаријем српском професионалном позоришту, основаном 1861. године, одржаће в.д. управника ове установе др Зоран Ђерић.

Карловачка публика имаће прилику да чује излагање о прошлости и садашњости Српског народног позоришта, о позоришној уметности, њеном развоју и месту које данас заузима у друштву, као и о савременом српском театру.

Др Зоран Ђерић је књижевник, књижевни критичар, преводилац, филмолог, драматург и театролог. Обавља функцију в.д. управника Српског народног позоришта. Ванредни је професор Академије умјетности у Бањој Луци. У каријери је био директор Позоришта младих у Новом Саду, помоћник директора Стеријиног позорја, лектор за српски језик на Универзитету у пољском граду Лођу, уредник издавачке делатности Културног центра Новог Сада, уредник часописа „Поља“ и др. Члан је Оделења за сценску уметност и музику Матице српске и члан уредништва Зборника Матице српске за сценску уметност и музику, као и уредништва Зборника Матице српске за славистику. Пише поезију и есеје, научне студије из области књижевности, позоришта и филма.

Сремски Карловци, 14. новембар 2023. године

 

Програм

Петак, 17. новембар 2023. у 18:00

„Српско народно позориште – историја и савременост“

Предавач:

Др Зоран Ђерић, в.д. управника Српског народног позоришта у Новом Саду